Quiche ze szparagami
Normalny
Przystępny
Quiche to ostatnio nasze odkrycie kulinarne! Robi się je prosto i można dać się ponieść fantazji jeśli chodzi o dobór składników 🙂 Dzisiaj zapraszamy na quiche ze szparagami!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 1 h 10 min | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 1 h 10 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
Ciasto:
mąka pszenna - 25 dag
jajko - 1 sztuka
zimne masło - 15 dag
sól - 1 szczypta
Farsz:
zielone szparagi - 300 g
pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
śmietanka 30% - 400 ml
ser żółty - 80 g
zioła prowansalskie - 1 szczypta
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i rozcieramy tak, aby powstały nam grudki ciasta.
Następnie dodajemy jajko, zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce około 1h.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, wykładamy nim formę, robimy dziurki widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik ustawiamy na 190 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na niego obciążenie – może być to druga forma do tarty lub sucha fasola.
Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie usuwamy obciążenie z papierem i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (aby ciasto było przyrumienione).
Farsz:
Szparagi myjemy (zwłaszcza główki, gdyż tam może być trochę piasku), odcinamy twarde końce i wyrzucamy. Szparagi kroimy na mniejsze 2-3 części.
Pomidorki także myjemy i osuszamy. Śmietankę łączymy z żółtkami za pomocą trzepaczki, dodajemy starty ser, sól, pieprz, zioła i wszystko mieszamy.
Quiche ze szparagami:
Na cieście układamy szparagi i pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy śmietanowym nadzieniem.
Quiche pieczemy w 150 stopniach przez około 35-40 minut, aż się zarumieni.
Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy jeszcze kilka minut zanim podamy danie.
Uwagi
Do pieczenia używamy tylko funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!