Szarlotka bez mąki pszennej

Normalny

Przystępny
Uwielbiasz szarlotkę, ale nie możesz spożywać mąki pszennej? A może po prostu wolisz inne, zdrowe smaki? Jeśli tak to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu! Dzisiaj na deser szarlotka bez mąki pszennej!
|
![]() 2 z 5 (1 głos) |
|
![]() 2 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
40 min | 1 h | 1 h 40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
16 |
Jabłka:
jabłka (szara reneta) - 1 1/2 kg
cukier - 10 łyżeczek
cukier z wanilią - 1 łyżka
cynamon - 2 łyżeczki
Ciasto:
mąka żytnia - 1 szklanka
mąka ryżowa - 1/2 szklanki
mąka gryczana - 1/2 szklanki
jajko - 1 sztuka
żółtka jajka - 2 sztuki
masło - 200 g
cukier/ksylitol - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Piana z białek:
białka - 2 sztuki
cukier puder - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Jabłka:
Wszystkie jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
Dodajemy cynamon. Smażymy na małym ogniu, aby się nie przypaliły oraz nie rozpadły.
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia, dodajemy masło oraz cukier. Wszystko siekamy nożem (dlatego nie polecamy robić tego na blacie).
Dodajemy jajko oraz 2 żółtka. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu, jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do ciasta i wkładamy ponownie do lodówki.
Piana z białek:
Białka z dwóch jajek ubijamy (aż piana będzie sztywna), pod koniec dodając cukier puder.
Szarlotka:
Z lodówki wyciągamy formę z ciastem, wykładamy na nią jabłka, następnie pianę z białek i całość przykrywamy startą na tarce drugą częścią ciasta.
Szarlotka może być podawana sama, z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną 🙂
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!
