Szarlotka bez mąki pszennej


x

Normalny

Przystępny


Uwielbiasz szarlotkę, ale nie możesz spożywać mąki pszennej? A może po prostu wolisz inne, zdrowe smaki? Jeśli tak to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu! Dzisiaj na deser szarlotka bez mąki pszennej!

2 z 5 (1 głos)

2 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 1 h 1 h 40 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
16

Jabłka:

  • jabłka (szara reneta) - 1 1/2 kg

  • cukier - 10 łyżeczek

  • cukier z wanilią - 1 łyżka

  • cynamon - 2 łyżeczki

Ciasto:

  • mąka żytnia - 1 szklanka

  • mąka ryżowa - 1/2 szklanki

  • mąka gryczana - 1/2 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • żółtka jajka - 2 sztuki

  • masło - 200 g

  • cukier/ksylitol - 3/4 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Piana z białek:

  • białka - 2 sztuki

  • cukier puder - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Jabłka:

Wszystkie jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.

Dodajemy cynamon. Smażymy na małym ogniu, aby się nie przypaliły oraz nie rozpadły.

Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia, dodajemy masło oraz cukier. Wszystko siekamy nożem (dlatego nie polecamy robić tego na blacie).

Dodajemy jajko oraz 2 żółtka. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po upływie tego czasu, jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do ciasta i wkładamy ponownie do lodówki.

Piana z białek:

Białka z dwóch jajek ubijamy (aż piana będzie sztywna), pod koniec dodając cukier puder.

Szarlotka:

Z lodówki wyciągamy formę z ciastem, wykładamy na nią jabłka, następnie pianę z białek i całość przykrywamy startą na tarce drugą częścią ciasta.

Szarlotka może być podawana sama, z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną 🙂


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Marcin 1 miesiąc temu
W przepisie nie ma podanej temperatury pieczenia a czas określony na 1 godzinę jest zbyt długi. Po 40 minutach ciasto było już przypalone.
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.