Zupa cebulowa z białym winem

Łatwy

Przystępny

Bez jajek
Zupa cebulowa z białym winem ostatnio zagościła u nas po raz pierwszy, ale z pewnością zostanie na dłużej 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
25 min | 30 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
Gotowanie | 30 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
rosół/bulion warzywny - 1 l
cebula - 8 sztuk
czosnek (ząbki) - 5 sztuk
białe wino (wytrawne) - 100 ml
liść laurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - 2 ziarenka
tymianek - 1/4 łyżeczki
rozmaryn - 1 szczypta
sól
pieprz
masło
Dodatkowo:
bagietka/chleb
ser gouda
PRZYGOTOWANIE
Cebulę siekamy i smażymy na maśle w garnku. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Po chwili dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn i wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem, oczywiście mieszając co jakiś czas.
Gdy cebula zmięknie dolewamy wytrawne wino, zdejmujemy pokrywkę aby się zredukowało.
Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy około 25-30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę przelewamy do miseczek, na każdej układamy pieczywo posypane startym serem i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.
Zupa cebulowa z białym winem może być podawana także z grzanką na osobnym talerzyku jeśli tak preferujemy.
Uwagi
Przed zapiekaniem zupy w piekarniku musimy się upewnić, że nasze miseczki są żaroodporne. Jeśli takich nie posiadamy możemy pieczywo zapiec samo z serem i gotowe ułożyć na zupie.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!