Ciasto zielony mech
Normalny
Przystępny
Robimy nie po raz pierwszy, a nadal nas zachwyca swoim smakiem i wyglądem 🙂 Zapraszamy na ciasto zielony mech!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 1 h | 1 h 20 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto zielony mech:
cukier - 1 szklanka
świeży szpinak - 250 g
jajka - 4 sztuki
mąka tortowa - 2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
olej - 3/4 szklanki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Krem:
śmietanka 36% (mocno schłodzona) - 500 ml
cukier puder - 2 1/2 łyżki
esencja waniliowa - 5 kropelek
Dodatkowo:
pestki granatu - 1 garść
herbata - 1/2 szklanki
rum - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Ciasto zielony mech:
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Szpinak myjemy, osuszamy i blendujemy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie wyłączamy mikser, dolewamy powoli olej, aromat waniliowy i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Następnie dodajemy szpinak, ponownie mieszamy. Kolejno dosypujemy mąkę w kilku partiach, po każdej krótko mieszając.
Piekarnik ustawiamy na 170 stopni i pieczemy ciasto godzinę, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, w razie czego dopiekamy kilka minut.
Krem:
Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy. Gdy będzie sztywna dodajemy cukier puder i aromat. Ubijamy jeszcze chwilkę.
Wykończenie:
Gdy ciasto zielony mech przestygnie, kroimy je na kilka pięter (wedle naszej preferencji).
Herbatę, rum, sok z cytryny mieszamy i skrapiamy ciasto. Następnie przekładamy je bitą śmietaną i odstawiamy do schłodzenia.
Ciasto zielony mech podajemy posypane pestkami granatu!
Uwagi
Ciasto pieczemy używając funkcji góra – dół bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!