Faszerowane pomidory

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek
Proste, szybkie i pyszne, czyli przepis idealny :) Zapraszamy na faszerowane pomidory!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
15 min | 25 min | 40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
6 |
pomidory (większe) - 6 sztuk
czerwona papryka - 1/2 sztuki
ser mozzarella - 250 g
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
oregano - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek.
Paprykę i jedną kulkę sera mozzarella kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i „środkiem pomidorów”.
Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Powstały farsz nakładamy łyżeczką do pomidorów.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy faszerowane pomidory. Na każdym kładziemy jeszcze plasterek sera mozzarella. Przykrywamy pokrywką.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Faszerowane pomidory pieczemy 20 minut, po tym czasie ściągamy pokrywkę i dopiekamy jeszcze około 5 – 10 minut, aby ser się zarumienił.
Faszerowane pomidory mogą być podawane same lub jako dodatek np. do obiadu 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!