Tarta z jabłkami

Normalny

Przystępny
Znacie kogoś kto nie lubi szarlotki i wszelkich jej odmian? My chyba nie! Dzisiaj zapraszamy na pyszną tartę z jabłkami 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
1 h | 1 h | 2 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 2 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Ciasto:
mąka tortowa - 500 g
miękkie masło - 250 g
cukier puder - 60 g
żółtka - 2 sztuki
woda - 100 ml
cynamon - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
Nadzienie jabłkowe:
jabłka (szara reneta lub antonówka) - 2 kg
cukier - 8 łyżek
cukier z wanilią - 1 łyżka
cynamon - 1 1/2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
lody do podania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
W misie miksera (możemy także na stolnicy lub w misce) umieszczamy mąkę, szczyptę soli, szczyptę cynamonu, cukier puder oraz pokrojone w kostkę miękkie masło.
Miksujemy lub rozcieramy w palcach, aż uzyskamy okruszki ciasta. Następnie dodajemy żółtka, wodę i miksujemy/zagniatamy ponownie.
Ciasto formujemy w kulę, obwijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 40 minut.
Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Smażymy na małym ogniu przez chwilę, pilnując aby się nie rozpadły.
Tarta z jabłkami:
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na owalny placek i wykładamy nią wysmarowaną formę (u nas 26 cm).
Następnie wykładamy jabłka, które przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy tartę około 60 minut.
Tarta z jabłkami najlepiej smakuje podawana z lodami 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!