Pikantne skrzydełka (Hot wings)
Normalny
Przystępny
Chodzicie czasami do KFC na pikantne skrzydełka? Zapraszamy na praktycznie identyczne 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
35 min |
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
skrzydełka z kurczaka - 10 sztuk
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
słodka papryka - 1/2 łyżeczki
czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
Ciasto:
jajko - 1 sztuka
mleko - 1/3 szklanki
mąka pszenna - 1/2 szklanki
słodka papryka - 1/4 łyżeczki
sól - 1 szczypta
czosnek granulowany - 1 szczypta
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do panierowania - 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Skrzydełka myjemy, osuszamy i nożem przecinamy w stawach, aby powstały nam trzy części. Najmniejszej końcówki nie będziemy używali.
Do większej miski wsypujemy sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, suszony czosnek, wkładamy skrzydełka i mieszamy tak aby były dokładnie pokryte mieszanką przypraw. Odstawiamy na około 1,5h.
Ciasto:
Jajko, mąkę pszenną, mleko, sól, słodką paprykę, suszony czosnek umieszczamy w misie miksera/ blendera i miksujemy/blendujemy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Idealne ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza.
Pikantne skrzydełka (Hot wings):
Ciasto naleśnikowe przelewamy do miski ze skrzydełkami i mieszamy, aby skrzydełka były pokryte ciastem.
Do głębszego naczynia lub miski wsypujemy mąkę, przekładamy pikantne skrzydełka w cieście i potrząsamy, aby mąka pokryła mięso.
We frytkownicy lub głębszej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Następnie smażmy skrzydełka na złoty kolor (około 12-13 minut).
Pikantne skrzydełka podajemy z ulubionymi sosami i np. pieczonymi ziemniaczkami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!