Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to smaczny i prosty obiad do którego często wracamy 🙂 Zapraszamy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 35 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
ziemniaki - 5 sztuk
mięso mielone wieprzowe - 500 g
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
czerwona papryka - 1 sztuka
pomidory - 2 sztuki
przecier pomidorowy - 2 łyżki
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
ostra papryka - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
ser żółty (starty) - 2 garście
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy, gotujemy na półmiękko i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż nabierze złotego koloru. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub siekamy. Dodajemy do cebuli i mieszamy.
Następnie dodajemy mięso mielone, zioła prowansalskie, ostrą paprykę, sól, pieprz i smażymy przez około 5 minut co chwilę mieszając.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Całość smażymy przez około 10 minut.
Pomidory kroimy i dodajemy do pozostałych składników wraz z przecierem pomidorowym i pozostałymi dwoma ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę lub posiekanymi).
Farsz do zapiekanki doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę, aby pomidory odparowały.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dnie układamy plastry ziemniaków. Następnie wykładamy farsz i przykrywamy go plastrami z pozostałej części ziemniaków. Wierzch posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekankę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 5 minut aby ser się zarumienił.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym może być podawana przystrojona świeżymi ziołami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!