Ciasto bananowe
Łatwy
Przystępny
Ciasto bananowe to super smaczny pomysł na wykorzystanie ciemniejszych, nakrapianych bananów które zostały zapomniane w kuchennych otchłaniach 😉 Nie wyrzucamy, przypominamy sobie o akcji #niewkubel i pieczemy ciasto bananowe!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 1 h | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
Ciasto bananowe:
banany - 4 sztuki
mąka pszenna - 3 szklanki
jajka - 3 sztuki
masło (temperatura pokojowa) - 200 g
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleko - 1 1/2 szklanki
sok z cytryny - 2 1/2 łyżeczki
posiekana czekolada (opcjonlanie) - 3 łyżki
Lukier:
cukier puder - 10 łyżek
gorąca woda - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto bananowe:
Banany obieramy, umieszczamy w misce i albo rozgniatamy widelcem albo blendujemy. Następnie zalewamy je około łyżeczką – półtora soku z cytryny aby nie ściemniały.
Masło z cukrem ucieramy (ręcznie lub na wolniejszych obrotach miksera). Dodajemy po kolei jajka, ucieramy.
Gdy masa będzie jednolita dodajemy banany i ponownie miksujemy/ucieramy. Wyciskamy kolejną łyżeczkę soku z cytryny i dodajemy do mleka.
Do naszej masy na ciasto bananowe dodajemy na przemian mąkę i mleko. Na koniec możemy opcjonalnie dodać posiekaną czekoladę.
Całość mieszamy do połączenia składników lub miksujemy, ale tylko chwilkę.
Ciasto bananowe przekładamy do keksówi i pieczemy około 55-60 minut w 180 stopniach.
Lukier:
Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wodą.
Przestudzone ciasto bananowe polewamy lukrem, możemy je także udekorować bananami.
Uwagi
Jeśli nie przepadamy za lukrem to równie świetnie sprawdzi się polewa czekoladowa 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!