Dresden Stollen
Trudny
Drogi
Dresden Stollen to niemieckie ciasto kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Jako że w smaku jest rewelacyjne, a przygotowanie wymaga chwili to zapraszamy do zapoznania się z przepisem już dziś 🙂 A spróbować naprawdę warto, gdyż ta smakowita strucla z marcepanem z pewnością Was zachwyci!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 50 min | 1 h 50 min |
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
mąka - 6 szkanek
cukier - 3/4 szklanki
ciepłe mleko - 1 1/2 szklanki
masło - 120 g
sól - 1/2 łyżeczki
świeże drożdże - 1 łyżka
jajka - 3 sztuki
migdały bez skórki - 1 szklanka
rodzynki - 1 1/2 szklanki
rum - 3/4 szklanki
kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 łyżki
kandyzowana skórka cytrynowa - 3 łyżki
starta skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
masa marcepanowa - 300 g
masło (do smarowania ciasta)
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Rodzynki sparzamy, a migdały grubo siekamy, zalewamy rumem i odstawiamy na noc do lodówki.
Jeśli nasze bakalie następnego dnia nie wchłonęły całkowicie rumu to je odcedzamy.
Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy powoli cukier i jajka cały czas ucierając.
Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy mąkę, sól, pijane bakalie, skórkę pomarańczową, skórki kandyzowane, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy dresden stollen, aż będzie elastyczny i jednolity.
Ciasto przykrywamy folią lub ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy dresden stollen (który już podwoił swoją objętość). Ciasto dzielimy na dwie części. Obie formujemy na kształt blaszki i smarujemy masłem.
Marcepan rozwałkowujemy i układamy na każdej części. Ciasta składamy wzdłuż, ale nie całkowicie na pół tylko tak aby odkryta została 1/3, której brzegi „założymy na siebie”.
Oba dresden stollen smarujemy masłem na wierzchu, przekładamy do wysmarowanych tłuszczem mniejszych keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut. Po tym czasie możemy wyjąć je z blaszek i dopiec jeszcze około 10 minut jeśli mamy wątpliwości czy jest gotowe.
Jeszcze ciepłe ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem.
Dresden stollen owijamy w folię aluminiową, a następnie w papier i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 tygodni (albo po prostu do Świąt).
Uwagi
Czas przygotowania ciasta nie jest długi, ale oczekiwania to 4-5 tygodni!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!