pelniasmakow-banner

Okra w cieście piwnym


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału


Okra jest warzywem, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce i bardzo nas to cieszy! Dlaczego? Po pierwszej jest pyszna, smakiem przypomina trochę cukinię, po drugie stanowi świetne źródło witamin, minerałów i błonnika. Po trzecie korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, stanowi naturalny probiotyk, a po czwarte jest nisko kaloryczna. Jeśli będziecie mieli okazję zakupić okrę to polecamy zrobić ją w cieście piwnym 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • okra - 200 g

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • jasne piwo - 3/4 szklanki

  • woda - 1/2 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • suszona kolendra (opcjonalnie) - 1 szczypta

  • czosnek granulowany - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • sos sojowy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto piwne:

Otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski.

Dodajemy zimną wodę, sól, pieprz, szczyptę kolendry, czosnku, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach miksera.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.

Okra w cieście piwnym:

Okrę myjemy, osuszamy. W garnku rozgrzewamy większą ilość oleju (do smażenia na głębokim tłuszczu).

Okrę maczamy z każdej strony w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu możemy ją delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym.

Okra w cieście piwnym powinna być podawana na ciepło z dodatkiem sosu sojowego, ale możemy wybrać także inny, ulubiony sos!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.