Okra w cieście piwnym
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Okra jest warzywem, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce i bardzo nas to cieszy! Dlaczego? Po pierwszej jest pyszna, smakiem przypomina trochę cukinię, po drugie stanowi świetne źródło witamin, minerałów i błonnika. Po trzecie korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, stanowi naturalny probiotyk, a po czwarte jest nisko kaloryczna. Jeśli będziecie mieli okazję zakupić okrę to polecamy zrobić ją w cieście piwnym 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
okra - 200 g
mąka pszenna - 1 szklanka
jasne piwo - 3/4 szklanki
woda - 1/2 szklanki
jajko - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
suszona kolendra (opcjonalnie) - 1 szczypta
czosnek granulowany - 1 szczypta
sól
pieprz
olej do smażenia
sos sojowy
PRZYGOTOWANIE
Ciasto piwne:
Otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski.
Dodajemy zimną wodę, sól, pieprz, szczyptę kolendry, czosnku, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach miksera.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.
Okra w cieście piwnym:
Okrę myjemy, osuszamy. W garnku rozgrzewamy większą ilość oleju (do smażenia na głębokim tłuszczu).
Okrę maczamy z każdej strony w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu możemy ją delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Okra w cieście piwnym powinna być podawana na ciepło z dodatkiem sosu sojowego, ale możemy wybrać także inny, ulubiony sos!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!