Ciasto cytrynowe z makiem
Łatwy
Tani
Mak kojarzy się ze Świętami, ale że jeszcze trochę czasu zostało to zapraszamy na lekkie i pyszne ciasto cytrynowe z makiem! Robi się je bardzo prosto na zasadzie „połącz składniki suche z mokrymi” 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 50 min | 1 h |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
jajka - 2 sztuki
mąka tortowa - 1 3/4 szklanki
mak - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/3 łyżeczki
jogurt naturalny - 3/4 szklanki
cukier - 1 szklanka
cytryny - 3 sztuki
olej - 1/2 szklanki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Cytryny sparzamy i z dwóch ścieramy skórkę. Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn. Odstawiamy na bok.
Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do nich suchy mak, szczyptę soli i mieszamy.
W drugiej misce łączymy jogurt naturalny z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy olej, jajka, cukier, skórkę cytrynową, aromat waniliowy. Całość mieszamy.
Łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto cytrynowe z makiem 50 minut, Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie – dopiekamy 5-10 minut.
Ciasto cytrynowe z makiem może być podawane samo lub posypane cukrem pudrem.
Uwagi
Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu. Przepis na keksówkę o wymiarach 25x10cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!