Czekoladowy sernik z 3 składników


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe


Kto ma ochotę na pyszny czekoladowy sernik z 3 składników? 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 1 h 40 min 2 h
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 1 h 40 min
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • jajka (L) - 5 sztuk

  • serek mascarpone - 250 g

  • czekolada mleczna - 200 g

Dodatki (opcjonalnie):

  • ulubione owoce do dekoracji

  • sos czekoladowy

PRZYGOTOWANIE

Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej i oddzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki.

Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie powoli łączymy ją z żółtkami. Kolejno dodajemy serek mascarpone, całość dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.

Czekoladowy sernik przelewamy do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i najlepiej rzucamy nią z niskiej wysokości o ziemię, aby pozbyć się zbędnego powietrza.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – formę z ciastem wkładamy to większej blaszki, wypełnionej częściowo wodą. Ważne aby dobrze zabezpieczyć formę z sernikiem, najlepiej folią aluminiować.

W podanej temperaturze pieczemy ciasto 10 minut, po tym czasie zmniejszamy ją do 120 stopni i pieczemy kolejne 1,5 h. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze kwadrans.

Ostudzony sernik możemy podawać z ulubionymi owocami i polany np. sosem czekoladowym.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.