Amerykańskie ciastka (chocolate chip cookies)
Łatwy
Tani
Z pewnością kojarzycie je z amerykańskich filmów i kreskówek, a dzisiaj możecie zrobić je sami w domu i to bez większego problemu! Zapraszamy na amerykańskie ciastka (chocolate chip cookies) 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 15 min | 30 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
7 |
miękkie masło - 100 g
mąka pszenna - 170 g
drobny cukier - 140 g
czekolada mleczna - 200 g
czekolada gorzka - 50 g
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
jajko - 1 sztuka
sól - 2 szczypty
PRZYGOTOWANIE
Mąkę i sodę przesiewamy na talerz. W misie miksera umieszczamy miękkie masło, cukier i miksujemy.
Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat waniliowy – miksujemy.
Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę z sodą. Miksujemy do połączenia składników.
Czekoladę mleczną i deserową siekamy lub kruszymy na większe kawałki, dodajemy do masy na amerykańskie ciastka i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Z ciasta formujemy kulki wielkości mniejszej gałki do lodów, układamy na blaszce, rozpłaszczamy dłonią, oprószamy szczyptą soli. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między ciastkami, najlepiej kilka centymetrów!
Amerykańskie ciastka pieczemy około 13-15 minut. Brzegi powinny być zarumienione, a środek miękki.
Amerykańskie ciastka podajemy przestudzone i opcjonalnie oprószone cukrem pudrem.
Uwagi
Chodzi o to, aby ciastka po przestudzeniu były chrupiące na brzegach i delikatnie ciągnące w środku – ot sekret chocolate chip cookies 🙂 Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!