Potrawka z ciecierzycy
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Potrawka z ciecierzycy to proste danie, które sprawdzi się dla wegan, wegetarian jak i dla osób będących na diecie. Ale dzięki swoim walorom smakowym z pewnością podbije kubki smakowe także mięsożerców! Ponadto może być ona modyfikowana (np. poprzez dodanie dodatkowych warzyw) w myśli zasad z akcji #niewkubel 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
35 min |
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
komosa ryżowa (sucha) - 3/4 szklanki
ugotowana ciecierzyca - 400 g
cebula - 1/2 sztuki
czerwona papryka - 1/2 sztuki
pomidor - 1 sztuka
szpinak - 1 garść
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
przecier pomidorowy - 1 łyżka
ostra papryka - 1 szczypta
sól
pieprz
ulubione zioła
olej/oliwa z oliwek - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, paprykę, pomidora kroimy w kostkę.
W głębszym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę. Gdy się zeszkli i zacznie ładnie pachnieć dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Smażymy około minutę i dodajemy paprykę.
Po około 2-3 minutach dodajemy pomidory i umyty szpinak. Całość dusimy kilka minut.
Ciecierzycę odcedzamy (jeśli jest z puszki lub kartonika). Do garnka z warzywami dodajemy ugotowaną komosę, ciecierzycę, przecier pomidorowy, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.
Potrawka z ciecierzycy jest daniem sycącym i nie musimy jej podawać z dodatkami.
Uwagi
Oczywiście jeśli został nam np. kawałek cukinii, marchewki lub innego warzywa w lodówce to również śmiało możemy je pokroić i dodać, zwłaszcza że pamiętamy o akcji #niewkubel 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!