Szybkie bułki z makiem
Łatwy
Tani
Bułki z makiem robi się bardzo szybko, a ich zapach i smak sprawiają że śniadanie znacznie się przedłuża 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 15 min | 35 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
mąka pszenna - 400 g
drożdże świeże - 10 g
mleko - 250 ml
sól - 1/2 łyżeczki
cukier - 1/2 łyżeczki
masło - 1 łyżka
żółtko - 1 sztuka
mak do posypania bułek
PRZYGOTOWANIE
Do większej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mleko, sól, cukier i masło.
Zagniatamy ciasto, które powinno być gładkie i bez grudek. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Na najniższą półkę piekarnika kładziemy mały garnuszek z wodą.
Wstawiamy bułki z makiem i pieczemy je 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są upieczone, w razie czego chwilkę dopiekamy.
Upieczone bułki z makiem studzimy na kratce, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami!
Uwagi
Jeśli mamy drożdże suszone to przyjmujemy przelicznik 10 g drożdży świeżych to 5 g suszonych. Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!