Bułeczki drożdżowe z makiem

Normalny

Przystępny
Pachną Świętami i rozpływają się w ustach 🙂 Zapraszamy na bułeczki z makiem!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
1 h | 20 min | 1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
Ciasto drożdżowe:
świeże drożdże - 25 g
mąka pszenna - 500 g
ciepłe mleko - 1/2 szklanki
roztopione masło - 70 g
jajka - 2 sztuki
żółtko jajka - 1 sztuka
cukier - 2 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
przyprawa do piernika - 1 szczypta
Dodatkowo:
masa makowa - 300 g
jajko - 1 sztuka
lukier
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe:
Mąkę pszenną przesiewamy do miski lub garnka, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier. Wlewamy ciepłe mleko i powoli mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans.
Następnie dodajemy roztopione masło, 2 jajka, żółtko, cukier waniliowy, po szczypcie przyprawy do piernika i soli.
Zagniatamy ciasto – powinno mieć delikatną i elastyczna konsystencję. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Bułeczki drożdżowe z makiem:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy na całej powierzchni masą makową. Ciasto zawijamy w „roladki” i kroimy na plasterki.
Następnie nasze drożdżowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut lub ciut dłużej).
Bułeczki drożdżowe z makiem smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Przestudzone bułeczki drożdżowe z makiem polewamy lukrem.
Uwagi
Jeśli mamy drożdże suszone to przyjmujemy przelicznik 30g drożdży świeżych to 7g suszonych
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!