Proste rogale
Normalny
Tani
Domowe rogale z wędliną, serkiem, a może na słodko? Jak lubicie najbardziej? 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
45 min | 18 min | 1 h 3 min |
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 18 min |
Gotowe | 1 h 3 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
8 |
mąka - 500 g
mleko - 180 ml
jajko - 1 sztuka
świeże drożdże - 25 g
masło - 70 g
cukier - 3 łyżeczki
sól - 3/4 łyżeczki
jogurt naturalny - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
jajko do posmarowania rogali - 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE
W miseczce mieszamy pokruszone drożdże, jogurt, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone masło, sól, jajko, pozostały cukier, mleko oraz rozczyn.
Zaczynamy wyrabiać ciasto na rogale (możemy robić to ręcznie lub użyć robota kuchennego). Jeśli ciasto będzie suche możemy dodać odrobinę mleka.
Wyrobione ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Większą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto na rogale, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby powiększyło swoją objętość.
Po tym czasie dzielimy je na 2 części, każdą wałkujemy na na cienki placek i kroimy na trójkąty. Każdy trójkąt zawijamy od szerszego do węższego końca. Końce zawijamy do środka.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej w sporych odstępach rogale. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogale, a następnie odstawiamy je na około 50 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u nas tylko góra – dół!). Rogale pieczemy około 18-20 minut i studzimy na kratce.
Uwagi
Czas przygotowania rogali wynosi 45 minut, jednak czas oczekiwania jest dłuższy. Ciasto powinno leżakować w ciepłym miejscu bez przeciągów, aby ładnie wyrosło.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!