Ciasto makowo – serowe


x

Normalny

Drogi


Tradycyjny, wielokrotnie sprawdzony przepis na rewelacyjne ciasto makowo – serowe 🙂 Zapraszamy serdecznie do spróbowania!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 50 min 1 h 30 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
16

Cześć makowa:

  • jajka (oddzielić żółtka od białek) - 5 sztuk

  • cukier puder - 1 szklanka

  • mak (sparzony i zmielony dwukrotnie) - 250 g

  • mąka - 4 łyżki

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • bakalie

Część serowa:

  • jajka - 6 sztuk

  • masło - 150 g

  • cukier - 3/4 szklanki

  • twaróg (zmielony lub specjalny na sernik) - 750 g

  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • bakalie

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna lub deserowa wedle naszego uznania

PRZYGOTOWANIE

Część makowa:

Żółtka utrzeć z cukrem, mak wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę.

Następnie mak z mąką dodać do utartych żółtek i razem przez chwilę ucierać. Na koniec dodać pianę z białek i bakalie, razem delikatnie wymieszać.

Masę makową wylać na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Część serowa:

Masło ucierać z cukrem, dodając po żółtku i porcjami ser. Mąkę wymieszać z proszkiem, białka ubić na sztywno.

Do utartej masy serowej dodać mąkę z proszkiem, razem utrzeć, na koniec białka i bakalie, delikatnie wymieszać.

Uzyskaną masę wyłożyć łyżką na wylaną wcześniej masę makową, wyrównać. Piec ok. 50-55 min. w temp. 160-170 st. na złoto-brązowy kolor.

Ostudzone ciasto makowo – serowe polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy aby czekolada zastygła.

Uwagi

Ilość bakalii zależy od naszego uznania i preferencji.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.