Ciasto makowo – serowe

Normalny

Drogi
Tradycyjny, wielokrotnie sprawdzony przepis na rewelacyjne ciasto makowo – serowe 🙂 Zapraszamy serdecznie do spróbowania!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
40 min | 50 min | 1 h 30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
16 |
Cześć makowa:
jajka (oddzielić żółtka od białek) - 5 sztuk
cukier puder - 1 szklanka
mak (sparzony i zmielony dwukrotnie) - 250 g
mąka - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
bakalie
Część serowa:
jajka - 6 sztuk
masło - 150 g
cukier - 3/4 szklanki
twaróg (zmielony lub specjalny na sernik) - 750 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
bakalie
Dodatkowo:
czekolada mleczna lub deserowa wedle naszego uznania
PRZYGOTOWANIE
Część makowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, mak wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę.
Następnie mak z mąką dodać do utartych żółtek i razem przez chwilę ucierać. Na koniec dodać pianę z białek i bakalie, razem delikatnie wymieszać.
Masę makową wylać na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Część serowa:
Masło ucierać z cukrem, dodając po żółtku i porcjami ser. Mąkę wymieszać z proszkiem, białka ubić na sztywno.
Do utartej masy serowej dodać mąkę z proszkiem, razem utrzeć, na koniec białka i bakalie, delikatnie wymieszać.
Uzyskaną masę wyłożyć łyżką na wylaną wcześniej masę makową, wyrównać. Piec ok. 50-55 min. w temp. 160-170 st. na złoto-brązowy kolor.
Ostudzone ciasto makowo – serowe polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy aby czekolada zastygła.
Uwagi
Ilość bakalii zależy od naszego uznania i preferencji.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!