Golonka w piwie

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bez jajek
Jedni nienawidzą inni natomiast kochają, a Wy? My mieliśmy mieszane uczucia, ale golonka w piwie to strzał w dziesiątkę! Polecamy Wam gorąco 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
15 min | 2 h 30 min | 2 h 45 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 2 h 30 min |
Gotowe | 2 h 45 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
2 |
golonki - 2 sztuki
jasne piwo - 300 ml
cebule - 2 sztuki
musztarda - 1 1/2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
pieprz grubo mielony
zioła prowansalskie - 1 szczypta
wędzona papryka - 1 szczypta
smalec
PRZYGOTOWANIE
Golonki myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy musztardę, sól, pieprz, zioła, wędzoną paprykę. Golonki nacinamy nożem, nacieramy marynatą, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia cebulę kroimy w pióra i dodajemy do niej nadmiar marynaty z golonek. Golonki natomiast smażymy na smalcu. Gdy będą mocno przyrumienione dodajemy do nich cebulę z marynatą i jeszcze chwilę podsmażamy.
Następnie całość zalewamy piwem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 2-2,5h (sprawdzamy czy golonki są miękki, w razie czego trzymamy je dłużej).
Golonka w piwie powinna być podawana z chlebem i chrzanem!
Uwagi
Do smażenia i duszenia najlepsze będzie naczynie z grubym dnem. Musimy także kontrolować czy nasze piwo nie wyparowało, w razie czego dodajemy odrobinę więcej. Jeśli golonki są spore to możemy dodać więcej musztardy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!