Faworki (chrust)

Normalny

Przystępny
Karnawał i tłusty czwartek nie może obyć się bez tego przysmaku! Zapraszamy serdecznie na faworki (chrust)!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
50 |
mąka pszenna - 400 g
jajko - 1 sztuka
żółtka - 5 sztuk
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana (kwaśna i gęsta) - 5 łyżek
cukier puder - 1 1/2 łyżki
spirytus - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
smalec lub olej - 2 l
cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy sól i mieszamy.
Jajka i żółtko powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy do nich cukier puder i miksujemy około 10 minut do uzyskania jajecznej piany.
Gotową pianę delikatnie łyżką łączymy z mąką i dodajemy spirytus oraz śmietanę. Całość miksujemy i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto na faworki zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na kwadrans. Następnie układamy je na stolnicy i wałkujemy na płasko, składamy, uderzamy kilkukrotnie wałkiem i powtarzamy czynność przez około 10 minut. Dzięki temu nasze ciasto będzie kruche i dobrze napowietrzone.
Bierzemy pierwszą porcje ciasta (pozostałą cześć przykrywamy folią spożywczą) i wałkujemy na cieniutki placek. Kolejno wycinamy nożem prostokątne paseczki (nie za duże) i w środku je nacinamy aby móc przewlec jeden z końców.
Gotowe faworki odkładamy pod ściereczkę.
W garnku rozgrzewamy smalec lub olej, smażymy faworki na złoty kolor z każdej ze stron, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym.
Faworki podajemy oprószone cukrem pudrem.
Uwagi
Jeśli robimy faworki po raz pierwszy to na początku usmażmy jednego żeby zobaczyć ile miejsca w garnku zajmie i aby się z tą czynnością oswoić 😉 Kolejno możemy już wrzucać po kilka do smażenia.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!