Kremowe parpadelle z pieczarkami

Łatwy

Przystępny
Prosty, szybki i efektowny obiad? To z pewnością kremowe parpadelle z pieczarkami i szałwią 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
25 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
makaron parpadelle - 250 g
pieczarki (mogą być też inne grzyby) - 500 g
śmietanka (30%) - 50 ml
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
masło - 1 łyżka
listki szałwii (ilość wedle uznania)
sól
pieprz
sok z cytryny do zakwaszenia
parmezan (lub inny ulubiony ser) do posypania parpadelle
PRZYGOTOWANIE
Cebulę drobiono siekamy i smażymy na maśle wraz z 2-3 drobno posiekanymi listkami szałwii.
Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, mieszamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli.
Gdy grzyby zaczną wydzielać soki, doprawiamy je solą, pieprzem i dodajemy pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy przez chwilę.
Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę i dusimy przez chwilę. Próbujemy sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny aby odrobinę go zakwasić.
W małym rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez krótką chwilę kilka listków szałwii (będzie nam potrzebna do dekoracji, ale z uwagi na swój specyficzny smak ilość dobieramy indywidualnie).
Makaron parpadelle gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Parpadelle podajemy z kremowym sosem, przyozdobione podsmażoną szałwią i posypane parmezanem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!