pelniasmakow-banner

Róże karnawałowe


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Róże karnawałowe wyglądają efektownie i smakują obłędnie! Robi się je jak faworki, więc możemy ciasto podzielić na dwie części i zrobić oba smakołyki 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
2 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 2 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
25

  • mąka pszenna - 400 g

  • jajko - 1 sztuka

  • żółtka - 5 sztuk

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • śmietana (kwaśna i gęsta) - 5 łyżek

  • cukier puder - 1 1/2 łyżki

  • spirytus - 1 łyżka

  • sól - 1 szczypta

  • smalec lub olej - 2 l

Dodatkowo:

  • cukier puder

  • marmolada (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy sól i mieszamy.

Jajka i żółtko powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy do nich cukier puder i miksujemy około 10 minut do uzyskania jajecznej piany.

Gotową pianę delikatnie łyżką łączymy z mąką i dodajemy spirytus oraz śmietanę. Całość miksujemy i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto na róże karnawałowe zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na kwadrans.

Następnie układamy je na stolnicy i wałkujemy na płasko, składamy, uderzamy kilkukrotnie wałkiem i powtarzamy czynność przez około 10 minut. Dzięki temu nasze ciasto będzie kruche i dobrze napowietrzone.

Bierzemy pierwszą porcje ciasta (pozostałą cześć przykrywamy folią spożywczą) i wałkujemy na cieniutki placek.

Wycinamy krążki różnej wielkości (szklankami, kieliszkami itp.) i nacinamy je na końcach. Następnie układamy je od największego do najmniejszego (u nas 3 krążki) i palcem dociskamy je na środku. Aby się nie rozpadły podczas smażenia.

Róże karnawałowe odkładamy pod ściereczkę.

W garnku rozgrzewamy smalec lub olej, smażymy je na złoty kolor z każdej ze stron, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym.

Róże karnawałowe oprószamy cukrem pudrem i łyżeczka możemy w ich środek nałożyć marmoladę.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.