Róże karnawałowe
Normalny
Tani
Róże karnawałowe wyglądają efektownie i smakują obłędnie! Robi się je jak faworki, więc możemy ciasto podzielić na dwie części i zrobić oba smakołyki 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
2 h |
Przygotowanie | 2 h |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
25 |
mąka pszenna - 400 g
jajko - 1 sztuka
żółtka - 5 sztuk
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana (kwaśna i gęsta) - 5 łyżek
cukier puder - 1 1/2 łyżki
spirytus - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
smalec lub olej - 2 l
Dodatkowo:
cukier puder
marmolada (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy sól i mieszamy.
Jajka i żółtko powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy do nich cukier puder i miksujemy około 10 minut do uzyskania jajecznej piany.
Gotową pianę delikatnie łyżką łączymy z mąką i dodajemy spirytus oraz śmietanę. Całość miksujemy i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto na róże karnawałowe zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na kwadrans.
Następnie układamy je na stolnicy i wałkujemy na płasko, składamy, uderzamy kilkukrotnie wałkiem i powtarzamy czynność przez około 10 minut. Dzięki temu nasze ciasto będzie kruche i dobrze napowietrzone.
Bierzemy pierwszą porcje ciasta (pozostałą cześć przykrywamy folią spożywczą) i wałkujemy na cieniutki placek.
Wycinamy krążki różnej wielkości (szklankami, kieliszkami itp.) i nacinamy je na końcach. Następnie układamy je od największego do najmniejszego (u nas 3 krążki) i palcem dociskamy je na środku. Aby się nie rozpadły podczas smażenia.
Róże karnawałowe odkładamy pod ściereczkę.
W garnku rozgrzewamy smalec lub olej, smażymy je na złoty kolor z każdej ze stron, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym.
Róże karnawałowe oprószamy cukrem pudrem i łyżeczka możemy w ich środek nałożyć marmoladę.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!