Pieczony kurczak
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Kurczaka lubi chyba każdy, problem jest tylko z wyborem dobrej jakości mięsa… Zawsze zwracajcie na to uwagę, a najlepiej nawiążcie kontakt z osobą mieszkającą na wsi, która pomoże Wam wskazać źródło dobrego i zdrowego mięska 🙂 A tymczasem zapraszamy na pysznego pieczonego kurczaka!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 1 h 30 min | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 1 h 30 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
kurczak (w całości) - 1 sztuka
miód - 2 łyżki
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
rozmaryn - 1/2 łyżeczki
tymianek - 1 szczypta
sól czosnkowa lub zwykła
pieprz grubo mielony
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy w kilku miejscach, nacieramy sporą ilością soli i pieprzu. Następnie przykrywamy go i wstawiamy do lodówki najlepiej na około 10h.
W miseczce mieszamy miód, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i mieszanką nacieramy kurczaka. Układamy go w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na co najmniej 2h do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy około godziny. Po tym czasie obracamy go na drugą stronę i dopiekamy około 30 minut w 180 stopniach.
Pieczony kurczak najlepiej smakuje z ziemniakami i ulubioną sałatą.
Uwagi
Warto umieścić na najniższym poziomie piekarnika garnuszek z wodą. Wtedy kurczak będzie bardziej soczysty! Czas pieczenia kurczaka może być dłuższy lub krótszy – zależy od wagi. Nasz miał orientacyjnie około 2-2.5 kg. Czas przygotowania dania jest krótki, jednak czas oczekiwania dłuższy bo musimy uwzględnić marynowanie.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!