Spaghetti z suszonymi pomidorami

Łatwy

Przystępny
Makarony kochamy pod każdą postacią, a ta wersja ostatnio gości u nas często! Zapraszamy na spaghetti z suszonymi pomidorami 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
25 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
makaron spaghetti - 300 g
mięso mielone wieprzowe - 200 g
pomidory krojone (mogą być z kartonika) - 800 g
papryka - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
cukinia (mniejsza) - 1/2 sztuki
suszone pomidory w zalewie - 150 g
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
ostra papryka
ser gouda (starty) - 1 garść
parmezan do posypania spaghetti
oliwa z oliwek
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i smażymy około minutę.
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy 2-3 minuty. Kolejno dodajemy mielone mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami.
Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory i pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy.
Cukinię kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki, suszone pomidory natomiast w paseczki. Dodajemy do sosu na spaghetti. Gotujemy przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu aby był al dente, odcedzamy go i dodajemy do sosu wraz z garścią startego sera. Podsmażamy przez chwilkę.
Spaghetti z suszonymi pomidorami serwujemy oprószone parmezanem.
Uwagi
Oczywiście możemy użyć innego mięsa np. kawałków piersi z kurczaka lub mielonego mięsa indyka. A jeśli nie spożywamy mięsa to wersja wegetariańska smakuje równie dobrze :)
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!