Surówka z pieczonych buraczków
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Zasmażane buraczki lub ćwikłę robimy często, a tym razem postawiliśmy na nowość i była surówka z pieczonych buraczków – polecamy 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 1 h 30 min | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 1 h 30 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
buraki - 500 g
cebula - 1/2 sztuki
jabłko - 1/2 sztuki
cukier - 1/2 łyżeczki
sok z cytryny (opcjonalnie ocet)
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Buraczki myjemy, owijamy folią aluminiową (nie obieramy ich!) i pieczemy około półtorej godziny w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika (pozostawiamy w folii) i odstawiamy aby ostygły.
Następnie buraki obieramy, ścieramy na tarce z większymi oczkami i przekładamy do miski.
Jabłko obieramy, również ścieramy i dodajemy do buraków.
Cebulę drobniutko siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Surówkę doprawiamy cukrem (w razie czego można dodać więcej), solą, pieprzem i cytryną do smaku.
Surówka z pieczonych buraczków może być podawana jako dodatek np. do pieczonego kurczaka i ziemniaków 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!