Eklerki
Normalny
Tani
Pyszne smaki dzieciństwa, warte grzechu zwłaszcza w okresie karnawału – zapraszamy na eklerki!
|
1 z 5 (1 głos) |
|
1 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 25 min | 45 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
4 |
Ciasto:
masło - 125 g
woda - 1 szklanka
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
Krem:
śmietana kremówka 36% - 500 ml
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo:
czekolada mleczna lub deserowa - 50 g
cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami.
Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego (z końcówką gwiazdki) wyciskamy ciasto – pojedyncze paseczki o długości około 8-10 cm (w sporych odstępach).
Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu eklerki kroimy na pół.
Krem:
Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
Eklerki:
Bitą śmietanę wykładamy na eklerki – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki i całość posypujemy cukrem pudrem.
W kąpieli wodnej rozstąpimy czekoladę i ozdabiamy nią eklerki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!