Eklerki


x

Normalny

Tani


Pyszne smaki dzieciństwa, warte grzechu zwłaszcza w okresie karnawału – zapraszamy na eklerki!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 25 min 45 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
4

Ciasto:

  • masło - 125 g

  • woda - 1 szklanka

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

Krem:

  • śmietana kremówka 36% - 500 ml

  • cukier puder - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna lub deserowa - 50 g

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami.

Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego (z końcówką gwiazdki) wyciskamy ciasto – pojedyncze paseczki o długości około 8-10 cm (w sporych odstępach).

Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu eklerki kroimy na pół.

Krem:

Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.

Eklerki:

Bitą śmietanę wykładamy na eklerki – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki i całość posypujemy cukrem pudrem.

W kąpieli wodnej rozstąpimy czekoladę i ozdabiamy nią eklerki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.