Racuchy żytnie z jabłkami
Łatwy
Tani
Pyszny deser w zdrowszej odsłonie, który robi się dosłownie 5 minut 🙂 Zapraszamy na racuchy żytnie z jabłkami!
|
3 z 5 (2 głosy) |
|
3 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
7 |
mąka żytnia - 1/2 szklanki
mleko - 1/2 szklanki
jajko - 1 sztuka
jabłko - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cynamon - 1/2 łyżeczki
miód - 1 łyżka
olej (opcjonalnie) - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Umieszczamy je w misce i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię (jeśli mamy teflonową do której nic nie przywiera nie musimy używać tłuszczu, lub możemy dać go odrobinę) z tłuszczem i za pomocą małej chochelki nalewamy masę na racuchy – ich wielkość zależy od naszej preferencji.
Racuchy smażymy na złoty kolor z każdej strony. Jeśli używaliśmy oleju to ściągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Racuchy żytnie z jabłkami podajemy oprószone cukrem pudrem lub jeśli wolimy to np. z dodatkiem syropu klonowego.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!