Tort malinowy
Normalny
Przystępny
Zapraszamy na pyszny i lekki tort malinowy, który z pewnością szybko stanie się Waszym ulubionym!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 30 min | 1 h |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Biszkopt:
jajka - 6 sztuk
cukier - 300 g
mąka ziemniaczana - 150 g
mąka pszenna - 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżka
gorąca woda - 6 łyżek
Masa malinowa:
śmietanka kremówka 36% (musi być dobrze schłodzona) - 500 ml
cukier puder - 1 łyżka
malinowa galaretka - 140 g
mrożone maliny - 400 g
wrzątek - 350 ml
Dodatkowo:
czekolada mleczna - 150 g
pokruszone bezy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.
Na przemian dodajemy żółtko z cukrem do ubitej piany. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy masę na blachę i pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni (do tzw. suchego patyczka).
Masa malinowa:
Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku. W misce umieszczamy mrożone maliny i blendujemy je z gorącą galaretką.
Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę, następnie na wolnych obrotach łączymy ją z malinami.
Tort malinowy:
Biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy go kremem malinowym.
Tort malinowy odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała
W kąpieli wodnej rozpuszczamy z odrobiną mleka czekoladę. Następnie polewamy nią tort i ozdabiamy pokruszonymi bezami (opcjonalnie).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!