Sernik z serków homogenizowanych
Normalny
Przystępny
Przepis prosty, smaczny, idealny dla zabieganych i lubiących coś lekkiego. Zapraszamy na sernik z serków homogenizowanych!
| 
             | 
        
             0 z 5 (0 głosów)  | 
    |
| 
             0 z 5 (0 głosów)  | 
    ||
| 
                             | 
                            Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 25 min | 40 min | 1 h 5 min | 
| Przygotowanie | 25 min | 
| Pieczenie | 40 min | 
| Gotowe | 1 h 5 min | 
SKŁADNIKI:
| 
                         | 
                    Porcje | 
| 12 | 
Ciasto kakaowe:
masło (miękkie) - 100 g
mąka pszenna - 1 1/4 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
kakao - 1 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
żółtko - 1 sztuka
Masa z serków homogenizowanych:
serek homogenizowany waniliowy - 600 g
cukier - 3/4 szklanki
budyń waniliowy - 35 g
masło - 100 g
białka jajka - 2 sztuki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kakaowe:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do mąki.
Zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na na dwie części – jedną trochę większą, drugą mniejszą, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.
Masa serowa:
W rondelku roztapiamy masło. Serki homogenizowane, cukier i budyń miksujemy na gładką masę.
Następnie powoli dodajemy masło – miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
Sernik z serków homogenizowanych:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę, wylewamy masę serową i przykrywamy ją pozostałą częścią ciasta (startą na tarce).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Sernik z serków homogenizowanych pieczemy 40 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Uwagi
Przepis na formę o średnicy 24cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

