Krem czekoladowy bez mleka

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Uwielbiasz czekoladowe smakołyki, ale masz nietolerancję laktozy, kazeiny lub jesteś weganinem? Jeśli tak to zapraszamy Cię na pyszny krem czekoladowy bez mleka 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
czekolada gorzka bez mleka - 200 g
mleczko kokosowe (minimum 80% kokosa) - 800 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo:
ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudem, sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem.
Następnie dodajemy przestudzoną, ale nie zastygnięta czekoladę. Krem czekoladowy miksujemy do połączenia składników.
Owoce myjemy, osuszamy i przekładamy nimi krem. Wstawiamy do lodówki aby nasz wegański deser trochę „stężał”.
Uwagi
Aby krem czekoladowy bez mleka się udał musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!