Sałatka z kuskusem i fetą
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Prosta sałatka z kuskusem i fetą sprawdzi się świetnie zarówno na śniadanie jak i kolację 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
kasza kuskus - 1/2 szklanki
pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
ser feta - 120 g
czerwona cebula - 1/2 sztuki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sok z cytryny - 1/4 łyżeczki
ziarenka słonecznika - 2 łyżki
sól
pieprz
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
bulion (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem (wtedy będzie bardziej aromatyczny) lub wodą i ostawiamy do wchłonięcia płynu.
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy, a ser feta kroimy w kostkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni na złoty kolor, następnie gdy przestygnie siekamy na mniejsze kawałki.
W dużej misce mieszamy kuskus, pomidorki, ser feta, słonecznik, cebulę i całość doprawiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami.
Sałatka z kuskusem i fetą powinna może być podawana sama lub ze świeżym pieczywem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!