Pudding ryżowy
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Dla niektórych wspomnienie z dzieciństwa, dla nas pudding ryżowy to pomysł na pyszne śniadanie lub lunch, zwłaszcza że jego smak możemy modyfikować poprzez ulubione dodatki 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
5 min | 25 min | 30 min |
Przygotowanie | 5 min |
Gotowanie | 25 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
ryż - 1/2 szklanki
mleko - 2 1/2 szklanki
masło - 1/2 łyżki
miód/ksylitol/stewia - 1 łyżka
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy mleko, masło, sól, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia co chwilę mieszając.
Następnie ściągamy pokrywkę i gotujemy około 20 minut lub nieco dłużej, tak aby ryż był miękki.
Kolejno dodajemy miód/ksylitol/stewię i esencję waniliową.
Pudding ryżowy powinien już być dosyć gęsty, a zgęstnieje jeszcze bardziej podczas stygnięcia. Próbujemy jego smak, w razie czego dosładzamy.
Gotowy pudding ryżowy podajemy z ulubionymi owocami lub innymi dodatkami.
Uwagi
Jako dodatków możemy użyć przykładowo: cynamon, rodzinki, orzechy, owoce, syrop klonowy, kawałki gorzkiej czekolady itp.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!