Sałatka z ryżem i kurczakiem
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dietetyczna, pyszna sałatka z ryżem i kurczakiem sprawdzi się idealnie na kolacje lub drugie śniadanie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 20 min | 40 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
ryż - 50 g
pierś z kurczaka (pojedyncza) - 1/2 sztuki
zielony ogórek ogrodowy - 1/4 sztuki
czerwona papryka - 1/2 sztuki
czarne oliwki - 8 sztuk
rukola - 2 garście
pestki dyni - 1 łyżka
ziarenka słonecznika - 1 łyżka
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pieprz ziołowy - 1 szczypta
czosnek granulowany
papryka wędzona
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, wędzoną papryką i pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 20-30 minut w 160 stopniach. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, starając się aby był al dente, a nie rozgotowany.
Na suchej patelni prażymy przez krótką chwilę pestki dyni i słonecznika, odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórka, paprykę, upieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a oliwki na połówki i wszystko umieszczamy w misce razem z jedną garścią posiekanej rukoli.
Następnie dodajemy ryż, uprażoną dynię, słonecznik. Sałatkę z ryżem doprawiamy szczyptą pieprzu ziołowego, soli, pieprzu, oliwy z oliwek i cytryny (kilka kropel) do smaku. Wszystko mieszamy.
Gotową sałatkę z ryżem i kurczakiem wykładamy na „spód” z pozostałej rukoli.
Aby prezentowała się ładnie możemy użyć krążka kuchennego lub filiżanki (robimy „babkę” z sałatki) i użyć papryki oraz nasion do ozdoby.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!