Rurki z bitą śmietaną

Normalny

Tani

Bez jajek
Rurki z bitą śmietaną to niekwestionowany smak dzieciństwa, też je uwielbiacie?
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
45 min | 15 min | 1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
40 |
Rurki:
mąka tortowa - 2 1/2 szklanki
zimne masło - 250 g
śmietana 18% - 250 ml
cukier z wanilią - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
Bita śmietana:
śmietana kremówka 36% - 500 ml
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo:
mąka do podsypywania ciasta
masło do smarowania foremek do rurek
ozdoby np. posiekane orzechy, cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Rurki:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, szczyptę soli i posiekane masło.
Zagniatamy ciasto, a gdy będzie miało gładką, jednolitą konsystencje zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Ponownie zagniatamy szybko ciasto i rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypując mąką.
Wycinamy paski o szerokości 1,5-2cm. Foremki do rurek smarujemy masłem i owijamy je ciastem, które powinno na siebie delikatnie zachodzić.
Rurki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut (w razie czego dopiekamy) w 200 stopniach.
Zarumienione rurki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie ściągamy z formy.
Rurki z bitą śmietaną:
Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
Bitą śmietanę nakładamy do rurek za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdki.
Gotowe rurki z bitą śmietaną oprószamy cukrem pudrem i opcjonalnie ozdabiamy posiekanymi orzechami.
Uwagi
Do pieczenia rurek używamy funkcji góra – dół
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!