Ciastka podwójnie czekoladowe
Łatwy
Tani
Jakiś czas temu zapraszaliśmy Was na amerykańskie ciastka (chocolate chip cookies), a dzisiaj proponujemy tak samo pyszne ciastka podwójnie czekoladowe, również w amerykańskim stylu 🙂
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 12 min | 27 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 12 min |
Gotowe | 27 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
20 |
czekolada (mieszanka białej, mlecznej i gorzkiej) - 300 g
mąka pszenna - 150 g
cukier - 150 g
jajko - 1 sztuka
masło (temperatura pokojowa) - 100 g
gorzkie kakao - 3 łyżki
mleko - 50 ml
soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, sodę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Masło miksujemy razem z cukrem na gładką masę, dodajemy jajko i ubijamy około 3 minut.
Następnie dodajemy stopniowo składniki suche i mleko. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Czekoladę kroimy w drobną kostkę (mniej więcej jedną kostkę czekolady na cztery części), dodajemy do naszej masy i mieszamy łyżką.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 160 stopni.
Za pomocą łyżki nabieramy masę, formujemy kulki, układamy je na blaszce w odstępach (kilka cm) i lekko spłaszczamy od góry.
Ciastka podwójnie czekoladowe pieczemy około 12 -13 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ich brzegi są twarde, a środek plastyczny. Jeśli tak to znaczy, że są gotowe, jeśli nie to dopiekamy i po minucie sprawdzamy ponownie.
Ciastka podwójnie czekoladowe w trakcie studzenia trochę zastygną, a finalnie powinny być lekko ciągnące w środku co zapewni im niepowtarzalny smak.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!