Karmelizowane migdały
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Kojarzą się ze świątecznymi jarmarkami, ale o każdej porze roku smakują tak samo pysznie. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodkiej rozpusty to zapraszamy na domowe karmelizowane migdały 🙂
|
4.5 z 5 (2 głosy) |
|
4.5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
migdały - 100 g
woda - 50 ml
cukier - 50 g
cukier waniliowy - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
W garnku lub głębszej patelni (najlepiej teflon) zagotowujemy wodę, cukier i cukier waniliowy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy migdały i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Po kilku minutach woda wyparuje, wtedy zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszamy.
Cukier zacznie się roztapiać i „oblepiać” migdały. Gdy nada im lekki połysk, ale nadal będziemy widzieli grudki cukru wyłączamy palnik i ściągamy karmelizowane migdały.
Następnie układamy je na papierze do pieczenia i w miarę możliwości łyżeczką rozdzielamy od siebie.
Karmelizowane migdały najlepiej smakują gdy są ciepłe (ale nie gorące!).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!