pelniasmakow-banner

Karmelizowane migdały


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Kojarzą się ze świątecznymi jarmarkami, ale o każdej porze roku smakują tak samo pysznie. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodkiej rozpusty to zapraszamy na domowe karmelizowane migdały 🙂

Pełnia Smaków - preloader

4.5 z 5 (2 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

4.5 z 5 (2 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
20 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
2

  • migdały - 100 g

  • woda - 50 ml

  • cukier - 50 g

  • cukier waniliowy - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

W garnku lub głębszej patelni (najlepiej teflon) zagotowujemy wodę, cukier i cukier waniliowy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy migdały i gotujemy co jakiś czas mieszając.

Po kilku minutach woda wyparuje, wtedy zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszamy.

Cukier zacznie się roztapiać i „oblepiać” migdały. Gdy nada im lekki połysk, ale nadal będziemy widzieli grudki cukru wyłączamy palnik i ściągamy karmelizowane migdały.

Następnie układamy je na papierze do pieczenia i w miarę możliwości łyżeczką rozdzielamy od siebie.

Karmelizowane migdały najlepiej smakują gdy są ciepłe (ale nie gorące!).


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.