Karmelizowane migdały


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Kojarzą się ze świątecznymi jarmarkami, ale o każdej porze roku smakują tak samo pysznie. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodkiej rozpusty to zapraszamy na domowe karmelizowane migdały 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • migdały - 100 g

  • woda - 50 ml

  • cukier - 50 g

  • cukier waniliowy - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

W garnku lub głębszej patelni (najlepiej teflon) zagotowujemy wodę, cukier i cukier waniliowy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy migdały i gotujemy co jakiś czas mieszając.

Po kilku minutach woda wyparuje, wtedy zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszamy.

Cukier zacznie się roztapiać i „oblepiać” migdały. Gdy nada im lekki połysk, ale nadal będziemy widzieli grudki cukru wyłączamy palnik i ściągamy karmelizowane migdały.

Następnie układamy je na papierze do pieczenia i w miarę możliwości łyżeczką rozdzielamy od siebie.

Karmelizowane migdały najlepiej smakują gdy są ciepłe (ale nie gorące!).


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.