Muffinki z oliwkami

Łatwy

Przystępny
Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne muffinki z oliwkami i suszonymi pomidorami, które spokojnie możecie zaserwować gościom jako przekąskę bądź zabrać ze sobą do pracy :)
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
40 min | 30 min | 1 h 10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
7 |
jajka - 1 sztuka
mleko - 180 ml
mąka pszenna - 200 g
masło - 70 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
czarne oliwki - 15 sztuk
suszone pomidory (kawałki) - 5 sztuk
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
sól - 1 szczypta
bazylia, oregano, zioła prowansalskie (wedle uznania)
PRZYGOTOWANIE
W jednym naczyniu mieszamy roztopione masło, roztrzepane jajko i powoli dodajemy mleko.
W drugim – proszek do pieczenia, mąkę oraz zioła i szczyptę soli. Następnie łączymy zawartość obu naczyń.
Kroimy pomidory, oliwki, czosnek i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.
Napełniamy papilotki (nie do samego końca, należy zostawić trochę miejsca bo podczas pieczenia ciasto nam wyrośnie).
Muffinki z oliwkami wkładamy do piekarnika na pół godziny (temperatura 185 stopni)
Ostudzone muffinki z oliwkami serwujemy same lub z ulubionymi sosami.
Uwagi
Ilość muffinek zależy od wielkości i kształtu papilotek. Warto też przed wyciągnięciem ich z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy są upieczone.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!