Przystawka z krewetkami
Łatwy
Drogi
Bezglutenowe
Bez jajek
Wykwintnie, a zarazem prosto i naprawdę pysznie 🙂 Przystawka z krewetkami prezentuje się naprawdę fajnie, a smak z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym owoce morza. A Wy lubicie takie smaki?
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
krewetki tygrysie - 10 sztuk
ryż - 50 g
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
białe wytrawne wino - 100 ml
papryczka chili - 1/2 sztuki
natka pietruszki - 3 łyżki
masło
sól
kurkuma - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
świeży ogórek
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w wodzie z kurkumą, dzięki czemu nabierze ładnego koloru.
Krewetki oczyszczamy, usuwamy z nich czarny sznureczek (jelito) i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane chilli.
Następnie układamy krewetki, smażymy minutę, wlewamy wino, redukujemy (odparowujemy), obracamy krewetki na drugą stronę i także smażymy minutę.
Do przystawki dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżeczkę masła i smażymy jeszcze przez minutę. Na koniec krewetki doprawiamy solą i ściągamy z patelni.
Na talerz wyglądamy ryż za pomocą krążka kuchennego lub robimy „babkę” nakładając ryż do filiżanki.
Na niego łyżką nakładamy sos i krewetki. Talerz ozdabiamy kawałkami ogórka, który nada lekkości, świeżości i stanowi fajne odbicie smaku.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!