Bułeczki cynamonowe bez mleka i jajek
Normalny
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Jeśli masz nietolerancje lub jesteś weganinem to bułeczki cynamonowe bez mleka i jajek z pewnością przypadną Ci do gustu 🙂
| 
             | 
        
             3.82 z 5 (22 głosów)  | 
    |
| 
             3.82 z 5 (22 głosów)  | 
    ||
| 
                             | 
                            Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 40 min | 10 min | 50 min | 
| Przygotowanie | 40 min | 
| Pieczenie | 10 min | 
| Gotowe | 50 min | 
SKŁADNIKI:
| 
                         | 
                    Porcje | 
| 4 | 
Bułeczki cynamonowe:
świeże drożdże - 25 g
mąka pszenna - 2 szklanki
ciepła woda - 1/2 szklanki
olej kokosowy - 2 łyżki
cukier - 4 łyżki
woda - 4 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
Nadzienie cynamonowe:
olej kokosowy - 3 łyżki
cukier - 4 łyżki
cynamon - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe:
Drożdże kruszymy, dodajemy do połowy szklanki ciepłej wody wraz z 1 łyżką cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce (bez przeciągów itp.) do podwojenia objętości.
Olej kokosowy roztapiamy, dodajemy 4 łyżki wody, pozostały cukier, mieszamy i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdżowy zaczyn, roztopiony ale ostygnięty olej kokosowy.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe na bułeczki przez około 10-15 minut. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut aby ciasto podwoiło objętość.
Nadzienie cynamonowe:
Olej kokosowy rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier, cynamon i mieszamy do połączenia składników cały czas podgrzewając na małym ogniu.
Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, ściągamy nadzienie cynamonowe z ognia.
Bułeczki cynamonowe:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, wykładamy nadzienie cynamonowe i zawijamy jak roladę.
Następnie kroimy je w poprzek (u nas około 4-5 cm). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki cynamonowe i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bułeczki 10 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są zarumienione, jeśli nie to dopiekamy około 3-5 minut.
Bułeczki cynamonowe bez mleka i jajek mogą być podawane same, polane lukrem lub oprószone cukrem pudrem.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

