pelniasmakow-banner

Bułeczki cynamonowe bez mleka i jajek


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Jeśli masz nietolerancje lub jesteś weganinem to bułeczki cynamonowe bez mleka i jajek z pewnością przypadną Ci do gustu 🙂

Pełnia Smaków - preloader

3.75 z 5 (20 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

3.75 z 5 (20 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 10 min 50 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 10 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

Bułeczki cynamonowe:

  • świeże drożdże - 25 g

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • ciepła woda - 1/2 szklanki

  • olej kokosowy - 2 łyżki

  • cukier - 4 łyżki

  • woda - 4 łyżki

  • sól - 1/2 łyżeczki

Nadzienie cynamonowe:

  • olej kokosowy - 3 łyżki

  • cukier - 4 łyżki

  • cynamon - 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe:

Drożdże kruszymy, dodajemy do połowy szklanki ciepłej wody wraz z 1 łyżką cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce (bez przeciągów itp.) do podwojenia objętości.

Olej kokosowy roztapiamy, dodajemy 4 łyżki wody, pozostały cukier, mieszamy i odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdżowy zaczyn, roztopiony ale ostygnięty olej kokosowy.

Wyrabiamy ciasto drożdżowe na bułeczki przez około 10-15 minut. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut aby ciasto podwoiło objętość.

Nadzienie cynamonowe:

Olej kokosowy rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier, cynamon i mieszamy do połączenia składników cały czas podgrzewając na małym ogniu.

Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, ściągamy nadzienie cynamonowe z ognia.

Bułeczki cynamonowe:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, wykładamy nadzienie cynamonowe i zawijamy jak roladę.

Następnie kroimy je w poprzek (u nas około 4-5 cm). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki cynamonowe i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bułeczki 10 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są zarumienione, jeśli nie to dopiekamy około 3-5 minut.

Bułeczki cynamonowe bez mleka i jajek mogą być podawane same, polane lukrem lub oprószone cukrem pudrem.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Kasia 2 lata temu
Niby 40 minut na przygotowanie a trzeba czekać łącznie jakieś 1,5h, można było to ująć w czasie podanym na początku
1    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.