Chleb jaglany (bezglutenowy)
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Lubicie eksperymentować z pieczywem? My bardzo! Nasz chleb gryczany z 2 składników bardzo przypadł Wam do gustu, a dzisiaj zapraszamy na chleb jaglany! Jest bezglutenowy, zdrowy i z pewnością sprawdzi się dla osób na diecie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 50 min | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
mąka jaglana - 2 szklanki
mąka gryczana - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 szklanka
jogurt naturalny - 170 g
mleko - 1 szklanka
suche drożdże (instant) - 1 łyżka
masło (temperatura pokojowa) - 2 łyżki
cukier - 2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
ziarenka słonecznika - 2 łyżki
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
Pół szklanki mleka podgrzewamy aby było ciepłe, ale nie gorące, ściągamy z ognia, dodajemy do niego cukier i drożdże, odkładamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
W misie miksera umieszczamy wszystkie mąki, jogurt, sól, masło, pozostałe mleko i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy drożdże i ponownie miksujemy.
Ziarenka słoneczna (lub jakiekolwiek inne jeśli wolimy np. dyni) podprażamy krótko na suchej patelni, dodajemy do masy na chleb jaglany i mieszamy łyżką.
Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Chleb jaglany pieczemy około 50 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek nie jest mokry wyciągamy go z piekarnika i z formy na ściereczkę.
Uwagi
Niestety chleb jaglany trochę się kruszy (jak wszystkie bezglutenowe). Jeśli bardzo nam to przeszkadza to możemy dodać trochę siemienia lnianego do ciasta co powinno ciut poprawić sytuację.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!