pelniasmakow-banner

Chleb jaglany (bezglutenowy)


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Lubicie eksperymentować z pieczywem? My bardzo! Nasz chleb gryczany z 2 składników bardzo przypadł Wam do gustu, a dzisiaj zapraszamy na chleb jaglany! Jest bezglutenowy, zdrowy i z pewnością sprawdzi się dla osób na diecie 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 50 min 1 h 10 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
8

  • mąka jaglana - 2 szklanki

  • mąka gryczana - 1 szklanka

  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka

  • jogurt naturalny - 170 g

  • mleko - 1 szklanka

  • suche drożdże (instant) - 1 łyżka

  • masło (temperatura pokojowa) - 2 łyżki

  • cukier - 2 łyżeczki

  • sól - 1 łyżeczka

  • ziarenka słonecznika - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE

Pół szklanki mleka podgrzewamy aby było ciepłe, ale nie gorące, ściągamy z ognia, dodajemy do niego cukier i drożdże, odkładamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

W misie miksera umieszczamy wszystkie mąki, jogurt, sól, masło, pozostałe mleko i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy drożdże i ponownie miksujemy.

Ziarenka słoneczna (lub jakiekolwiek inne jeśli wolimy np. dyni) podprażamy krótko na suchej patelni, dodajemy do masy na chleb jaglany i mieszamy łyżką.

Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Chleb jaglany pieczemy około 50 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek nie jest mokry wyciągamy go z piekarnika i z formy na ściereczkę.

Uwagi

Niestety chleb jaglany trochę się kruszy (jak wszystkie bezglutenowe). Jeśli bardzo nam to przeszkadza to możemy dodać trochę siemienia lnianego do ciasta co powinno ciut poprawić sytuację.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.