Prosta rolada biszkoptowa

Normalny

Tani

Bez nabiału
Prosta rolada biszkoptowa sprawdzi się najlepiej gdy planują odwiedzić nas goście i nie mamy za dużo czasu na wymyśle wypieki. Jednak pomimo prostoty ciasto smakuje naprawdę dobrze i prezentuje się ładnie na talerzyku 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
25 min | 12 min | 37 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 12 min |
Gotowe | 37 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
mąka pszenna - 100 g
jajka - 4 sztuki
cukier - 80 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
ulubiona marmolada
opcjonalnie cukier puder do oprószenia rolady
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek i te ostatnie ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i stopniowo dosypywanym cukrem.
Następnie powoli dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Kolejno powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę do pieczenia (większych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Za pomocą szpatułki rozprowadzamy je równomiernie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto na roladę pieczemy ok 12 minut (ma być tylko odrobinę przyrumienione).
Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę i zawijamy go (wraz ze ściereczka) wzdłuż krótszego boku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto biszkoptowe rozwijamy, smarujemy ulubioną marmoladą. Roladę z nadzieniem zawijamy i owijamy papierem do pieczenia.
Uwagi
Jeśli chcemy aby rolada była dłuższa, ale „cieńsza” to zawijamy ją wzdłuż dłuższego boku 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!