Kokosowa tarta


x

Łatwy

Przystępny


Deser, który ostatnio gości u nas często to kokosowa tarta 🙂 Polecamy Wam ją serdecznie bo jest naprawdę pyszna i prosta do zrobienia!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 25 min 55 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Ciasto:

  • mąka - 200 g

  • masło - 100 g

  • cukier - 100 g

  • jajko - 1 sztuka

  • tłuszcz do wysmarowania formy na tartę

Krem kokosowy:

  • biała czekolada - 200 g

  • mleczko kokosowe (minimum 80% kokosa) - 800 ml

  • sok z cytryny - 2 łyżki

  • cukier puder - 2 łyżki

  • wiórki kokosowe - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.

Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart.

Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 8-10 minut do czasu, aż tarta się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.

Krem kokosowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.

Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudem, sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem.

Następnie dodajemy przestudzoną, ale nie zastygnięta czekoladę. Krem kokosowy miksujemy do połączenia składników.

Kolejno dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Gotowy krem wstawiamy minimum na 2h do lodówki aby stężał.

Kokosowa tarta:

Na przestudzony spód nakładamy kokosowy krem i ozdabiamy owocami.

Uwagi

Do pieczenia używaliśmy funkcji góra – dół bez termoobiegu. Aby krem kokosowy się udał musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce i najlepiej jeszcze wsadzić je na 30 minut przed robieniem do zamrażalnika.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.