Kokosowa tarta
Łatwy
Przystępny
Deser, który ostatnio gości u nas często to kokosowa tarta 🙂 Polecamy Wam ją serdecznie bo jest naprawdę pyszna i prosta do zrobienia!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 25 min | 55 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Ciasto:
mąka - 200 g
masło - 100 g
cukier - 100 g
jajko - 1 sztuka
tłuszcz do wysmarowania formy na tartę
Krem kokosowy:
biała czekolada - 200 g
mleczko kokosowe (minimum 80% kokosa) - 800 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
cukier puder - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 2 łyżki
Dodatkowo:
ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.
Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart.
Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 8-10 minut do czasu, aż tarta się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.
Krem kokosowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudem, sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem.
Następnie dodajemy przestudzoną, ale nie zastygnięta czekoladę. Krem kokosowy miksujemy do połączenia składników.
Kolejno dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Gotowy krem wstawiamy minimum na 2h do lodówki aby stężał.
Kokosowa tarta:
Na przestudzony spód nakładamy kokosowy krem i ozdabiamy owocami.
Uwagi
Do pieczenia używaliśmy funkcji góra – dół bez termoobiegu. Aby krem kokosowy się udał musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce i najlepiej jeszcze wsadzić je na 30 minut przed robieniem do zamrażalnika.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!