Dietetyczne ciasto cytrynowe

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe
Jesteś na diecie, ale masz ochotę na coś pysznego do kawki? Jeśli tak to zapraszamy na bardzo szybkie dietetyczne ciasto cytrynowe 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
15 min | 40 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
mąka owsiana - 1/2 szklanki
mąka kukurydziana - 3/4 szklanki
jajka - 4 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
stewia - 3/4 szklanki
olej kokosowy - 4 łyżki
jogurt naturalny skyr - 2 łyżki
cytryny - 2 sztuki
sól - 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie:
nasionka chia
stewia
PRZYGOTOWANIE
Stewię i olej kokosowy miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy jajka i ubijamy do uzyskania puszystej masy.
Cytryny sparzamy, ścieramy z nich skórkę i z połowy jednej cytryny wyciskamy sok.
Mąki, proszek do pieczenia, sól łączymy ze sobą i powoli dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy startą skórkę cytrynową, sok z cytryny i jogurt. Miksujemy do połączenia składników.
Jeśli chcemy możemy dodać odrobinę ziarenek chia i wymieszać łyżką.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Dietetyczne ciasto cytrynowe pieczemy 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy), jeśli nie – dopiekamy około 5-8 minut.
Dietetyczne ciasto cytrynowe może być podawane samo lub oprószone cukrem pudrem ze stewii (w tym celu należy zmielić stewię w młynku do kawy).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!