Krem z groszku
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Poczuliśmy już wiosnę i nabraliśmy ochotę na krem z groszku 🙂 Jego kolor i smak zdecydowanie pasuje nam na tę porę roku!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
35 min |
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
groszek (może być mrożony lub z puszki/kartonika) - 400 g
ziemniaki - 3 sztuki
cebula - 1 sztuka
por - 1 sztuka
seler - 1/4 sztuki
pietruszka (korzeń) - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
listki laurowe - 2 sztuki
ziarenka ziela angielskiego - 4 sztuki
mięta - 2 łyżki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
masło
sok z cytryny (opcjonalnie)
śmietanka do podania
PRZYGOTOWANIE
Cebulę, pora kroimy w kostkę i smażymy na maśle w większym garnku.
Czosnek przeciskamy przez praskę i 3/4 dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę.
Ziemniaki, selera, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Podsmażamy przez 3-4 minuty.
Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pozostały czosnek i zalewamy wszystko wrzątkiem (tak aby warzywa były tylko przykryte.
Gdy warzywa zmiękną wyciągamy listki laurowe, ziele angielskie, w zamian dodajemy groszek i mięte. Gotujemy około 10-15 minut.
Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem z groszku. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, opcjonalnie kilkoma kroplani soku z cytryny do smaku.
Krem z groszku serwujemy ze śmietanką i pieczywem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!