Krem z pieczonego czosnku

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek
Rozgrzewająco, aromatycznie i pysznie 🙂 Zapraszamy na krem z pieczonego czosnku!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 30 min | 45 min | 1 h 25 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 30 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 25 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
rosół - 1 l
czosnek (główki) - 4 sztuki
ziemniaki - 2 sztuki
kasza jaglana - 1 łyżka
cebula - 1 sztuka
ser gouda - 150 g
śmietanka (najlepiej 30%) - 200 ml
rozmaryn - 1 szczypta
masło
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Dodatkowo:
grzanki do podania
PRZYGOTOWANIE
z każdej główki czosnku odkrawamy „czubek”, tak aby ząbki stały się widoczne.
Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, rozmarynem zawijamy w folię aluminiowa i wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie czosnek odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Gdy się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę, upieczony czosnek. Smażymy około dwie minuty.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jaglaną i zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy około 15-20 minut, aby ziemniaki zmiękły, a kasza się ugotowała.
Następnie blendujemy zupę na gładki krem i dodajemy stary na tarce ser.
Podgrzewamy na małym ogniu około 3-4 minuty i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy kolejne 3-4 minuty.
Próbujemy krem z pieczonego czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy możemy dodać też ulubione zioła.
Krem z pieczonego czosnku powinien być podawany z grzankami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!