Macaroni&cheese
Łatwy
Przystępny
Macaroni&cheese (mac ’n’ cheese) to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Makaron zapiekany z pysznym serowym sosem z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
||
|
|
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
| 20 min | 10 min | 30 min |
| Przygotowanie | 20 min |
| Pieczenie | 10 min |
| Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
|
|
Porcje |
| 4 |
makaron macaroni - 400 g
ser cheddar - 300 g
mleko (najlepiej 2-3.2%) - 1 l
masło - 100 g
mąka pszenna - 5 łyżek
mielona gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
tymianek - 1 szczypta
suszony czosnek - 1 szczypta
sól
pieprz
parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
W większym rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników.
Kolejno powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy aż do uzyskania jednolitego sosu.
Ściągamy z ognia, dodajemy starty ser cheddar, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, suszonym czosnkiem i gałką muszkatołową.
Następnie do serowego sosu dodajemy ugotowany makaron, wszystko dokładnie mieszamy i oprószamy parmezanem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Macaroni&cheese pieczemy około 10-15 minut lub do momentu, aż zacznie bulgotać i parmezan nabierze złotego koloru.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

