Nuggetsy na patyku

Łatwy

Przystępny
Prosta w przygotowaniu i pyszna przekąska za imprezę czy spotkanie w gronie przyjaciół – zapraszamy na nuggetsy na patyku 🙂
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie |
20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
filety z piersi kurczaka - 3 sztuki
mąka - 1/2 szklanki
kukurydziane płatki śniadaniowe - 2 1/2 szklanki
mleko - 1 szklanka
jajko - 1 sztuka
parmezan - 1/2 łyżeczki
ostra papryka
wędzona papryka
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia - 1 1/2 l
patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę, oprószamy solą i pieprzem.
Płatki kukurydziane kruszymy, przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy razem z mąką, mlekiem, jajkiem, parmezanem i przyprawami.
Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i obtaczamy dokładnie w panierce.
W głębszym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej. Gdy osiągnie bardzo wysoką temperaturę smażymy nuggetsy (patyczkami do góry), do momentu osiągnięcia złotego koloru.
Nuggetsy wyciągamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe nuggetsy na patyku podajemy z ulubionymi sosami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!