Wegański biszkopt czekoladowy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Wegański biszkopt czekoladowy sprawdzi się nie tylko dla wegan ale również dla osób z nietolerancją mleka i jajek 🙂 W smaku wychodzi naprawdę pyszny, polecamy!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 40 min 50 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • mąka - 2 szklanki

  • mleko sojowe - 1 1/2 szklanki

  • kakao - 4 łyżki

  • olej - 1/2 szklanki

  • cukier/ksylitol - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • ocet jabłkowy - 2 łyżki

  • esencja waniliowa - 1 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 3-4 minuty.

Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Uwagi

Przepis jest na formę o średnicy 24cm. Biszkopt z takiej ilości składników osiągnie wysokość około 3-4 cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.