Wegański biszkopt czekoladowy

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek
Wegański biszkopt czekoladowy sprawdzi się nie tylko dla wegan ale również dla osób z nietolerancją mleka i jajek 🙂 W smaku wychodzi naprawdę pyszny, polecamy!
|
![]() 3.5 z 5 (16 głosów) |
|
![]() 3.5 z 5 (16 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 40 min | 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
10 |
mąka - 2 szklanki
mleko sojowe - 1 1/2 szklanki
kakao - 4 łyżki
olej - 1/2 szklanki
cukier/ksylitol - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
esencja waniliowa - 1 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 3-4 minuty.
Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.
Uwagi
Przepis jest na formę o średnicy 24cm. Biszkopt z takiej ilości składników osiągnie wysokość około 3-4 cm.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

