Babka dwukolorowa

Łatwy

Tani
Święta coraz bliżej, a u nas jak co roku babka dwukolorowa (marmurkowa) 🙂 Też ją uwielbiacie?
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 1 h | 1 h 10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
mąka tortowa - 1 szklanka
masło - 100 g
cukier puder - 1/2 szklanki
jajka - 2 sztuki
mleko (temperatura pokojowa) - 1/4 szklanki
gorzka czekolada - 50 g
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy.
Masło miksujemy razem z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Następnie dodajemy po kolei jajka i ekstrakt waniliowy, cały czas ubijając.
Następnie dodajemy stopniowo mleko i mąkę, łącząc je z maślaną masą za pomocą szpatułki – tylko do połączenia składników. W ostateczności na najwolniejszych obrotach miksera, pamiętając o zasadzie „tylko do połączenia składników”.
Masę maślaną dzielimy mniej więcej na pół i do jednej części dodajemy czekoladę, mieszamy szpatułką.
Formę/formy smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką, wylewamy ciasto (najpierw część jasną, później ciemną), pieczemy około 60 minut w 160 stopniach.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona, jeśli nie to dopiekamy ją do tzw. suchego patyczka.
Babka dwukolorowa może być podawana sama, oprószona cukrem pudrem lub polana czekoladą.
Uwagi
Z przepisu wyjdą dwie mniejsze babki lub jedna średnia. Jeśli zdecydujemy się na mniejsze to czas pieczenia ulegnie skróceniu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!